Airco installeren

Airco installeren

Hoe installeer je een Split Airco systeem?

2 Stappen: Installeer de binnenunit, Installeer de Buiten condensor.

De meeste mensen laten hun aircosysteem installeren door een erkende airco specialist. Als u enige ervaring met sanitaire en elektrische werkzaamheden heeft kunt u de airconditioning zelf installeren. Elke split aircosysteem is uniek voor de fabrikant, maar in dit artikel beschrijven we de algemene instructies voor het installeren van een aircosysteem.

Stap 1 van 2: Installeer de binnenunit

1.
Selecteer een onbelemmerde positie op uw muur waar u de binnen unit van de airconditioning wilt monteren. Probeer direct zonlicht en warmtebronnen te vermijden. Vermijd plaatsen waar gas of stroomleidingen in de muur zitten, dit kunt u controleren met een leiding zoeker. De binnenunit moet rondom minimaal 15 cm vrij zijn, dus zowel de boven- als de zijkanten. De binnen unit moet ook minimaal 2 meter boven de vloer worden gemonteerd.
Installeer de unit ten minste 1 meter uit de buurt van de antenne, stroom of verbindingskabels die worden gebruikt voor televisie, radio, camerasystemen, intercoms of telefoons. De elektrische ruis uit deze bronnen kan operationele problemen voor uw airconditioner veroorzaken.
De muur moet uiteraard sterk genoeg zijn om het gewicht van unit te kunnen dragen.

Airco installeren stap 1

2.
Bevestig de montageplaat op de binnenwand. Houd de montageplaat tegen de muur waar u de binnenunit wilt installeren. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de plaat zowel horizontaal als verticaal recht hangt. Boor gaten in de muur op de juiste plekken om de plaat aan de muur aan te brengen.
Steek nylon pluggen in de gaten en schroef de plaat aan de muur met schroeven.

Airco installeren stap 2

3.
Maak een gat in de muur om de leidingen naar buiten te geleiden. Vind de beste plek om te boren gebaseerd op de opening in de montagebeugel. U moet ook rekening houden met de lengte van de buis en de afstand die het nodig heeft om de buitenunit te bereiken. Boor een gat van binnen naar buiten dat ruim genoeg is voor de leidingen. Het gat dient voldoende afschot te hebben naar de buitenkant toe i.v.m. afwatering. Plaats een flexibele flens in het gat.

3 airco gat in de muur om de leidingen naar buiten te geleiden.

4.
Controleer de elektrische aansluitingen. Til het voorpaneel van het apparaat en verwijder het deksel. Zorg ervoor dat de draden zijn aangesloten op de schroefklemmen. Zorg er voor dat ze overeenkomen met het diagram in de gebruiksaanwijzing.

4 airco Til het voorpaneel van het apparaat en verwijder het deksel

5.
Dicht de leidingen af en geleid de leiding van de binnenunit door de muur. Buig de leidingen zo min mogelijk zodat het apparaat zeker goed presteert. Snijd een lengte van PVC buis die 6 mm korter is dan de lengte van het gat. Plaats de pijp dop op het einde van de PVC pijp. Plaats de buis in het gat van de wand.
Bind de koperen leidingen, de stroomkabels en de afvoerpijp samen met isolatietape. Plaats de afvoerbuis op de bodem om een vrije doorstroming van het condens te waarborgen. Bevestig de pijp aan de binnenunit. Voer de gebonden leidingen en kabels door het gat in de muur. Zorg ervoor dat de afvoerleiding het water afvoert op een geschikte plaats.

6.
Bevestig de binnenunit aan de montageplaat door het indrukken van de unit tegen de montageplaat.

6 aircoBevestig de binnenunit aan de montageplaat

Stap 2 van 2: Installeer de Buiten condensor

1.
Kies de beste plek om de buitenunit te installeren. Plaats de buitenunit niet in de buurt van drukbezochte, stoffige of warme gebieden. De buitenunit moet rondom 30cm vrije ruimte hebben om een goede werking te garanderen.

7 airco buitenunit te installeren

2.
Indien er geen stabiele ondergrond aanwezig is dient u deze te maken. Leg de betonnen plaat of tegels op de grond en zorg voor een vlak niveau. Plaats de Buiten condensor bovenop de verstevigde ondergrond en gebruik rubberen demping onder de voeten van het apparaat om trillingen te minimaliseren. Zorg ervoor dat er geen antenne van een radio of televisie binnen 3 meter van de buiten unit ligt.

8 airco stabiele ondergrond

3.
Aansluiten van de elektrische draden. Verwijder het deksel. Raadpleeg het elektrisch schema in de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat de draden zijn aangesloten zoals het schema suggereert. Bevestig de kabels met een kabelklem en sluit de klep.

8 Aansluiten van de elektrische draden airco

4.
Indien gewenst kunt u de buiten unit bevestigen op de ondergrond. Bevestig de leidingen op de muur met klemmen en verzegelen het gat in de muur met het uitbreiden van pur schuim.

Airco beugels

 

Een airco installeren lijkt makkelijk, indien u twijfelt over uw vaardigheden kunt u er beter niet aan beginnen. 
Klik hier voor onze eigen installatie service!